9 Wat is kurk? Kurk is een verzameling van cellen (eigenlijk veerkrachtige luchtbelletjes, vele duizenden per cm3) die onder de schors van een kurkeik groeien en om de 9 jaar worden verwijderd. De boom lijdt daarbij niet de minste schade (de eerste ontkurking gebeurt als de boom 25 jaar oud is). De kurkeik kan 10 à 20 m hoog worden, 200 jaar leven en ongeveer 1 meter dik worden. De kurkeik groeit vooral in het Middellandse Zee gebied en vooral in Portugal (52% van de wereldproductie). De Portugese kurk ontleent zijn uitzonderlijke kwaliteiten aan de invloed van de Atlantische Oceaan. Hij is licht, waterbestendig, voelt warm aan en isoleert zeer goed. Kurk is dus een natuurproduct,ook omdat er bij de productie natuurlijke harsen worden gebruikt. VAN AVERMAET VAN AVERMAET VAN AVERMAET Van de oogst tot het afgewerkte product Na de oogst wordt de schorslaag tot korrels of grote stukken gemalen en daarna met natuurlijke kleefkrachtige harsen vermengd en tot grote blokken geperst. De kurkvellen blijven geruime tijd in een stabilisatiekamer, waar ze hun overtollige vochtgehalte verliezen en tot rust komen. Dit procédé garandeert, 152 bij het versnijden van de vellen, een praktisch maatvaste tegel. De eigenschappen van kurk Kurk is slijtvast, stevig en soepel. Vloerkurk wordt geperst met een hoge densiteit en is dus bestand tegen harde indrukken. Door de beschermende laklaag is kurk ook bestand tegen naaldhakken. Door zijn specifieke materie (veerkrachtige cellen) blijft kurk soepel en is het zeer slijtvast. Kurk is waterdicht Kurk is van nature waterdicht, denken we maar aan de kurk van wijnflessen. Het zal dus aan een grote vochtigheid weerstaan en zich niet ontbinden. Het is echter raadzaam de tegels te vernissen zodat ze met een detergent kunnen gereinigd worden... www.bouwen-verbouwen.be Pagina 151

Pagina 153

Voor PDF-en, online uitgaves en weekbladen zie het Online Touch content management system systeem. Met de mogelijkheid voor een online winkel in uw vaktijdschriften.

BOUWEN & VERBOUWEN Lees publicatie 10022Home


You need flash player to view this online publication